Miltä syntymä tuntuu vauvasta ja vanhemmasta?

Vauvan ja vanhemman ainutlaatuinen matka

Vauva oleskelee ja kasvaa turvallisessa ja lämpimässä vedessä, kuulee tutun sekä turvallisen sydämen sykkeen. Jossain vaiheessa vauva alkaa kuulla enemmän ääniä. Ajan kuluessa tila alkaa käymään ahtaaksi, ja viikkojen kuluessa vauva oleskelee samoissa asennoissa ehkä pidempiä aikoja. Lopulta vauva ei ehkä pääse enää juurikaan liikkumaan, pää on ehkä kiinnittynyt kanavan aukolle. Alkaa syntymä, samalla vauva jättää taakseen maailman turvallisimman paikan, missä on viettänyt elämänsä ensimmäiset 9 kuukautta.

Rotaatiomaisella liikkeellä vauvan alkaa työntymään kanavaa pitkin. Keho kestää yleensä hyvin joustavuuden takia puristusta ja painetta. Vauvan omat primitiivirefleksit auttavat vauvaa syntymään. Kallo on suunniteltu niin, että se muotoutuu kanavan mukaan, jotta se mahtuu tulemaan sen läpi. 

Syntymän matka on aina yksilöllinen. Toisen matka saattaa olla pitkä, toinen syntyy vauhdilla- ja kaikkea siltä väliltä. Jonkun matka jää jostain syystä kesken, tarviten ulkopuolista apua, jotta voi syntyä. Joskus vauva saatetaan auttaa vetämällä päästä ja hartioista ulos. Voi olla, että keho missä vauva syntyy on peloissaan. Yhtä hyvin voi olla, että vauva ja vanhempi kokee syntymän turvalliseksi, ja molemmat saavat niin lempeän kokemuksen kuin syntymä voi parhaimmillaan olla. 

Kun vauva syntyy tähän maailmaan, on ympäristö täynnä erilaisia valoja, ääniä, hajuja, lämpötila on muuttunut. Vauva ei enää kuule tuttua ja turvallista sydämen sykettä selvästi. Kehoon jää muistijälki koetuista fyysisisistä tai psyykkisistä tapahtumista. Tiedetään, että kehossa saattaa olla syntymän jälkeen mustelmia, revähdyksiä, jopa murtumia. Tai sitten vauva on hyvävointinen ja virkeä heti synnyttyään.

Uskon, että oli syntymä millainen tahansa vauvalle tai vanhemmalle, se valmistelee molempia uuteen elämänvaiheeseen. Syntymä on siten aina arvokas sellaisenaan. Voiko tätä ihmeellistä henkilökohtaista kokemusta mitata tai todistaa? Voi olla mahdollista, että syntymä luo oman kokemuksen synnyttäjän, ja perheen lisäksi myös vauvalle ja hänen kehoon.

Tiedetään, että kosketus on yksi tehokkain keino hoitaa kipua. Voi hyvin olla mahdollista, että vauva, synnyttävä vanhempi, sekä perhe tarvitsee syntymän jälkeen hellää kosketusta, rentoutusta, kieryksien sekä jännitystilojen hoitoa, helpotusta oireiluun, erityisen paljon iholla oloa, syliä, lämpöä, erityistä hoivaa ja huolenpitoa.

Vyöhyketerapian lempeä kosketus voi tukea vauvan hyvinvointia syntymän jälkeen, auttaen kehoa purkamaan jännityksiä ja kireyksiä sekä tukien rauhallista unta, vatsan toimintaa ja yleistä hyvinvointia.

Olen täällä sinua varten. Doulapalveluni ja vauvavyöhyketerapia tarjoavat turvallista ja yksilöllistä tukea uuden elämänvaiheen alussa.

Edellinen
Edellinen

Miten valmistautua synnytykseen?