Toiveena hyvä synnytyskokemus?

Jokainen synnytys on arvokas aina sellaisenaan. Hyvän valmistautumisen myötä synnnytykseen saa mennä luottavaisin sekä turvallisin mielin. Eheyttävä synnytys kantaa voimavarana pitkälle tulevaisuuteen vaikuttaen jokaiseen elämän osa-alueeseen.

TURVAN KOKEMUS  

Kehon ja mielen ollessa turvassa kehossa olevat hormonit tukevat fysiologista syntymää.  Rakkaus ja hyvän olon hormoni oksitosiini tukee synnytystä käynnistymään, kohtua avautumaan, vauvaa laskeutumaan ja istukkaa irtoamaan. Lisäksi kehoon erittyy kehon omaa kipua lievittävää hormonia endorfiinia. Adrealiini hormoni auttaa pysymään valppaana ja hakeutumaan turvalliseen paikkaan synnyttää. Turvan kokemus näkyy kehossa ja hermostossa, hermoston ollessa tasapainossa on sisäisen turvan kokemus mahdollista. Turvallinen olo, ympäristö, sekä tukihenkilöt ja rentoutumisen taito ovat tärkeimpiä tekijöitä eheyttävälle synnytyskokemukselle.  Vyöhyketerapia on yksi keino tukea hermostoa ja kehoa tasapainoon.

Milloin ja missä tunnet olosi turvalliseksi? Miten voisit vahvistaa sisäistä turvan tunnetta?

KUMPPANIN/LÄHEISEN TUKI

Yksi merkittävin turvan tunteen vahvistaja on ihmiselle tärkeä läheinen. Ota valmistautumiseen mukaan myös läheinen, jotta hänellä on keinoja tukea sinua tarpeiden ja toiveiden mukaan. Kosketus ja läsnäolo ovat merkittäviä tekijöitä turvan kokemukselle. Jos tarvitset läheisen lisäksi lisää tukea, tai kumppania kovasta jännittää/pelottaa synnytys on hyvä pohtia doulan mukaan ottamista. 

Oletko jakanut läheisen kanssa mitä toiveita ja tarpeita teillä on?

KUULLUKSI JA NÄHDYKSI TULEMINEN 

Luotettava ja kunnioittava kohtaaminen lisää turvan tunnetta. Tiedetään, että luotettava suhde hoitavaan tahoon parantaa hoidon vaikuttavuutta ja kokemusta. Mikäli synnytät sairaalassa, on hyvä pohtia haluatko, että sinulla on koko ajan ammattilainen tukena? Kätilö hoitaa sairaalassa usein useampaa synnytystä.

Miten haluat, että sinut kohdataan?

KEHOYHTEYDEN JA ITSETUNTEMUKSEN VAHVISTAMINEN 

Hyviä keinoja vahvistaa kehoyhteyttä on olla paljon luonnossa, sekä käyttää aisteja päivittäin rentoutumisen keinona. Rentoutuminen on yksi tehokkain työkalu synnytyksessä. Kehoyhteyttä vahvistamalla opit tuntemaan itseäsi paremmin, tiedät omat tarpeet ja toiveet. Kun tiedät mitä haluat, sinulla on mahdollisuus vaikuttaa synnytykseen. 

Mitkä keinot auttavat sinua rentoutumaan ja heittäytymään synnytykseen?

Miten näet, kuulet, haistat, maistat, tunnet, puhut, liikut kun sinulla on turvallinen olo?

Miten huomioit kehosi lähettämiä viestejä kuten kivun ja oireet?

KEINOJA OTTAA TUNTEMUKSIA/KIPUA VASTAAN

Keho osaa synnyttää – kun fysiologista syntymää eli hormoneja ja kehoa tuetaan turvan tunteella sekä ympäristöllä on tuntemuksia helpompi ottaa vastaa kehon toimiessa optimaalisesti. Näkö-, kuulo-, haju- aistia sekä kehon liikettä, ääntä, kosketusta ja hengitystä hyödyntämällä autat kehoa rentoutumaan.

Millaisia keinoja sinulla on ottaa intensiivisiä tuntemuksia vastaan?

KEINOJA KÄSITELLÄ JA KOHDATA PELKOJA

Uuden elämänvaiheen edessä on tavallista että eteen tulee pelkoja uutta elämänvaihetta kohtaan tai edellisistä kokemuksista. Kokemusten käsittely on tärkeää, jotta synnytyksen koittaessa on keinoja kohdata myös mahdollisesti synnytyksen aikana nousevia pelkoja.  Pelko on kehon viesti, joka kertoo asian merkityksellisyydestä.  Mikäli synnytykseen on tulossa puoliso, on puolison pelot myös tärkeä käsitellä ja kohdata, jotta ne vaikuttaisivat mahdollisimman vähän synnytyksen aikana.

Millaisia pelkoja raskausaikana on noussut mahdollisesti odotusta, synnytystä tai vauva-aikaa kohtaan? 

Oletko jakanut ajatuksia ja saanut tukea esimerkiksi läheiseltä, doulalta, neuvolasta?


AKTIIVINEN ROOLI SYNNYTYKSESSÄ

Hyvän valmistautumisen myötä, on keinoja tehdä itselle sopivia valintoja sekä keinoja ottaa tuntemuksia vastaan. Kun olet oman synnytyksen aktiivinen toimija, pystyt vaikuttamaan paljonkin asioihin ja tuntemuksiin.

Miten voin vahvistaa omaa aktiivisuutta synnytyksessä?

HALLINNAN TUNNE

Hyvän valmistautumisen, itsetuntemuksen ja oman aktiivisuuden avulla voidaan vaikuttaa hallinnan tunteeseen. Hyvän valmistautumisen myötä on konkreettisia keinoja vaikuttaa omaan oloon, mikä voi lisätä hallinnan tunnetta. Hyvän valmistautumisen jälkeen on irtipäästämisen aika – synnytystä ei tarvitse eikä voi kontrolloida, se yllättää aina jollakin tavalla. Vaikka synnytykseen ei voi täysin valmistautua, voi valmistauta vahvistaaamn luottamuksen ja turvan tunnetta.  

Mitkä ovat sinulle tärkeimmät keinot valmistautua, millä lisäät hallinnan tunnetta?


TUTTU HENKILÖSTÖ

Tuttuus lisää luottamisen ja turvan tunnetta– kun tunnet doulan/kätilön käteen sinun/kumppanisi ei tarvitse synnytyksen aikana alkaa luomaan luottavaista suhdetta, vaan saatte keskittyä synnyttämään.  Henkilöstö tietää etukäteen näin teidän tarpeet ja toiveet, sekä pystyy siten tukea sinua ja puolisoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Onko synnytykseen tulossa ihmisiä, kenestä tiedät, että he kuulevat ja näkevät sinut, ottaen tarpeesi ja toiveesi huomioon? 

Onko sinulla mahdollisuus tutustua ammattilaiseen kuten doulaan/kätilöön jo ennen synnytystä, jolloin he ovat tietoisia tarpeista, toiveista, huolista ja peloista?

TIETOINEN PÄÄTÖKSENTEKO

Kun tiedät mitä vaihtoehtoja ja käytänteitä synnytykseen liittyy, pystyt tekemään tietoisia päätöksiä. Kun teet itseäsi, perhettä ja vauvaa koskevia päätöksiä, voidaan toiveita ja tarpeita huomioida paremmin. 

Tiedätkö millaisia vaihtoehtoja on olemassa?

TARVITTAVA KIVUNHOITO

Tutustu lääkkeellisiin ja lääkkettömiin kivunlievityskeinoihin täältä:

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/synnytys/synnytyskivun-laakkeellinen-hoito

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/synnytys/synnytyskivun-laakkeeton-hoito

Mikä voisi toimia sinulle?

LÄÄKKEETTÖMYYS/PUUTTUMATTOMUUS

Tutustumalla synnytyksen fysiologiseen kulkuun, tiedät synnytyksen vaiheet ja pystyt edistämään kehon/mielen avulla synnytystä etenemään. Tutkimuksista tiedetään, että synnytykseen puuttuminen ja lääkkeet voivat tietyissä tilanteissa vaikuttaa synnytyksen etenemiseen ja kulkuun. Lääkkeille ja puuttumiselle voi olla aikansa ja paikkansa joissakin tilanteissa.

Tunnetko synnytyksen fysiologian?

Ota yhteyttä lomakkeen kautta, mikäli haluat tutustua ja pohtia olisiko doula tarpeellinen sinulle sekä mahdolliselle läheiselle odotus-, synnytys- ja vauva-aikaan.

<3 Linda

Seuraava
Seuraava

Miten valmistautua synnytykseen?